Saturday, March 19, 2016

6 CARA BUAT ORANG SUKAKAN KITA

Assalamualaikum
Sebagai seorang manusia biasa adalah satu fitrah jika ingin rasa disayangi dan disukai tambahan pula sebagai seorang peniaga ataupun bisnes..korang perlu lah menarik minat pelanggan korang untuk suka beli produk korang. Jom baca sampai habis
Semoga bermanfaat..
1. Sungguh-sungguh berminat terhadap orang lain.
Cara pertama membuat orang lain menyukai kita adalah dengan menunjukkan minat terhadap orang lain. Berminat terhadap orang lain dapat berarti suka bergaul dan berinteraksi dengan orang lain. Hal ini berkaitan erat dengan tingkat kecerdasan sosial yang kita miliki. Semakin baik kecerdasan sosial yang kita miliki, akan memudahkan kita untuk bergaul dan berinteraksi dengan orang lain. Hal inilah nantinya yang akan membuat orang lain tersebut menyenangi diri kita. Selain itu, kita akan mendapatkan lebih banyak kawan dalam waktu 2 bulan dengan cara menjadi tertarik pada orang lain dibandingkan dengan yang kita peroleh dalam waktu 2 tahun dengan cara mengusahakan orang lain tertarik pada anda.
2. Tersenyumlah
Prof. James V. Mc Connell, seorang psikolog dari Michigan pernah berkata: "Orang yang tersenyum, cenderung mampu mengatasi, mengajar dan menjual dengan lebih efektif dan membesarkan anak-anak yang lebih bahagia". Pembaca yang budiman, dengan tersenyum kepada orang yang kita jumpai, menunjukkan bahwa kita senang berjumpa dengan dia. Senyuman yang tulus bermakna bahwa kita sedang merasa senang. Dan rasa senang merupakan salah satu bentuk emosi positif yang dapat kita "tularkan" kepada orang lain. Kondisi yang menyenangkan inilah yang memungkinkan kita untuk berinteraksi dengan lebih baik. Nah, bagaimana kalau pada saat itu kita tengah mendapatkan masalah? Paksakan diri untuk tersenyum. Latihlah diri kita untuk mampu tersenyum bagaimanapun masalah menghimpit kita. Dengan memaksakan diri untuk tersenyum, akan mampu mengurangi rasa kesal/marah/sedih yang timbul karena adanya masalah. Penulis tertarik dengan sebuah pepatah Cina kuno yang mengatakan: "Seseorang tanpa wajah tersenyum tidak boleh membuka toko". Apa makna dari pepatah tersebut? Ya…. Senyuman yang diberikan oleh pelayan toko, akan membuat pembeli merasa senang untuk belanja di toko tersebut yang pada gilirannya nanti akan menjadi pelanggan setia. Makna yang lebih luas adalah dengan tersenyum kepada seseorang akan membuat orang tersebut menyukai kita dan segala hal yang berhubungan dengan kita(termasuk usaha kita).
3. Ingatlah nama seseorang
Yakinkah pembaca bahwa rata-rata orang menaruh minat kepada namanya sendiri dari pada nama orang lain di dunia ini? Oleh sebab itu, agar kita disenangi oleh orang lain maka kita perlu menyebut nama orang tersebut ketika bertemu dengannya. Ingatlah dengan baik nama orang itu, dan panggil nama itu dengan nada yang bersahabat. Jika hal itu sudah dilakukan, maka berarti kita sudah memberikan pujian kepadanya. Hati-hati, jangan sampai salah menyebut nama seseorang, karena hal itu akan menimbulkan rasa yang kurang enak dihati orang yang punya nama. Kita juga tidak boleh lupa dengan nama seseorang yang pernah kita temui. Hal ini memang sulit dilakukan. Bisa jadi karena kita jarang bertemu, atau baru ketemu sekali dengan rentang waktu yang lama. Bisa juga disebabkan karena kita tidak meluangkan waktu, energi dan konsentrasi untuk mengingat nama seseorang. Oleh sebab itu, agar kita disenangi oleh orang lain, mari kita berlatih untuk mengingat nama seseorang. Ingatlah:"nama mempunyai keajaiban dan merupakan milik orang itu".
4. Jadilah pendengar yang baik.
Tuhan menciptakan manusia dengan satu mulut dan dua telinga. Hal ini berarti kita diminta untuk lebih banyak mendengar daripada berbicara. Menjadi pendengar yang baik. Orang lebih suka kepada pendengar yang baik daripada pembicara yang baik. Menjadi pendengar yang baik merupakan suatu keterampilan dan kemampuan yang jarang dan susah untuk dimiliki. Dale carnegie mengingatkan bahwa: " orang yang menjadi lawan bicara anda seratus kali lebih tertarik dengan diri mereka, keinginan, masalah mereka dibandingkan dengan minat mereka pada anda dan masalah anda" Oleh sebab itu, kita perlu mempelajari dan memiliki keterampilan menjadi pendengar yang baik. InsyaAllah, penulis akan mencoba menulis hal tersebut diwaktu mendatang.
5. Buat orang lain merasa penting
Cara terakhir yang dikemukakan oleh Carnegie adalah buat seseorang merasa dirinya penting. Apabila kita hanya mementingkan diri sendiri, sehingga tidak mampu memberikan perhatian dan penghargaan kepada orang lain, kita akan menemui kegagalan. Merasa diri kita orang penting dan menggangap remeh orang lain bukanlah suatu sikap yang terpuji. Hal itu akan menyebabkan kebencian terhadap diri kita. Orang akan cenderung menjauhi kita.
6. Bicarakan minat-minat orang lain
Sebagaimana yang telah dikemukakan diatas, bahwa orang lebih suka dan tertarik untuk membicarakan hal-hal yang berhubungan dengan dirinya. Salah satunya adalah minat yang dimilikinya. Jika anda mengetahui bahwa orang yang menjadi lawan bicara anda menyukai masalah politik, ajaklah dia berbicara tentang situasi politik yang sedang berjalan. Tunjukkan kepadanya bahwa anda juga berminat terhadap masalah politik dengan memberikan berbagai tanggapan. Doronglah dia untuk berbicara lebih jauh tentang hal tersebut, sehingga menimbulkan semangat dalam diri mereka. Adanya semangat untuk berbicara dengan kita, serta keinginan kita untuk membicarakan hal-hal yang menjadi minatnya itulah yang nantinya membuat dia menyenangi kita. Dia merasa nyaman dan enak bergaul dengan kita.
Kredit.:  google

Tuesday, March 15, 2016

MASIH SINGLE I'TS OKEY

Assalamualaikum

Ada sorang sahabat Cik Raha bila time cuti semester je sibuk datang rumah. Melepak dan bergosip. Dia ni juga jiran yang baik hati dan sangat obses pada pelakon sertaaaaa cerita korea.

Sebenrnye bukan nak cerita pasal sahabat Cik Raha pun cuma nak berkongsi rasa bila time kenduri kendara ade je sedara mara tanya bila nak kahwin.

Tapi asenye itu soalan biasa bagi rakyat Malaysia. Nanti bila dah kahwin tnye bila nak dapat anak, bila dah dapat anak tanya pula "ish tak kan la anak sorang je, bila nak tambah lagi "..hokey. untuk makluman semua bukan senang kot nak cari pasangan yang bebetul boleh terima kita seadanya sehingga ke syurga.

Pengalaman sendiri pun kan bercinta paling lama pun lebih dari 3 tahun dan paling sekejap 1 tahun setengah. Puncanya senang.. kiteorang tak ada jodoh.

Kekadang sengaja Cik Raha seloroh dengan dorang dan cakap bukannye saya memilih, cuma saya je tak terpilih untuk berkahwin dengan awal skunk ni.


TIPS MUDAH NAK ELAK SOALAN BILA NAK KAHWIN

Next time kalo ade je kenduri kendara kat kampung sumbat je lubang telinga dengan kapas. Dorang tak dapat dose kite pon tak sakit hati..

Wasalam..

PUTUS CINTA ke PUTUS ASA??

Assalamualaikum..

Apsal pulak tetibe ade post pasal bercinta pula ni. Okey semua orang pernah bercinta kan? Tipula kalo kate tak pernah.

Even budak tadika pun tahu berkasih sayang inikan pula kita yang dah dewasa. Maksud cinta ni pun luas,bukan hanya pada boyfriend atau girlfriend je semata - mata.

Cinta pada Rasul,cinta pada ibu ayah, keluarga. Tapi tahu tak korang yang terkadang cinta ni boleh jadikan kite super duper power bila hot button kite disentuh? Hot button ni mcm kat dada ultraman tu. Bila dia lemah je terus berkelip- kelip lampu kat badan dia tu. Tapi akhirnye dia bangun juga kalahkan raksasa dengan jayanya. Hehe..

Okey definisi cinta ni kan besar juga maknenye.. Sebagai contoh seorang lelaki yang sanggup buat apa sahaja demi rasa cinta pada pasangannya. Mcm terjun dalam lautan api.. (betul ke?? )
Tapi dalam satu dua perkara negatif.. ada juga yang positifnya.

SURAH YASSIN PENGUBAT PUTUS CINTA artikel akuislam.com

Satu kisah kejayaan seorang usahawan bumiputera.bila ditanya apakah motivasi kejayaan beliau..jawapannye adalah diatas sokongan dan kasih si isteri.

Tapi ada juga orang yang single dan bujang berjaya dalam kehidupan mereka atas doa mereka yang tidak putus2 kepada si Pencipta. Korang cbe google.. mesti ade punya.

Kerana rasa kasihnya Allah pada hambaNya, kerana rasa cintanya pada umat kekasihNya..mereka turut juga berjaya. Betul tak?

Yang atas tu baru intro.. ni baru nak masuk isi-isi penting..saje google kat internet kan ape yang paling banyak sekali carian sekarang ni.. jawapannya putus cinta.. hokey tak nak la cerita pepanjang..

Banyak faktor nape jadi camni. Antrenye sebab bf dan gf sering sibuk dengan study atau bekerjaya.Cik Raha taknak la kupas panjang berjela sebab kat carian google ni ade memacam info macam mana nak hadapi keadaan bila putus cinta.

Paling penting bagi adik- adik kat luar sane tu fokus la dengan study korang. Dah kerja nanti boleh la fikir pasal kapel ni ek.

Kalo orang yang bujang lak kalau still single,tak pe ade yang lebih baik lagi sedang menanti. Tapi kena la usaha ya.

Jadi pada korang yang putus cinta tu janganla frust sangat. Nanges sesikit sudah. Sb kalo nanges beria sangat pon belum tentu sidia akan kembali pada kita. Positif dan penuhkan aktiviti korang dengan perkara berfaedah. Semoga perkongsian ini bermanfaat.

Papai

Saturday, March 12, 2016

KOS BELAJAR SEMAKIN MENINGKAT

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Alhamdulillah keputusan SPM telah pun dikeluarkan pada mac 2016 bagi calon 2015.Ada yang lulus cemerlang dan ada yang cukup-cukup makan.Bagi yang berjaya tahniah Cik Raha ucapkan,bagi yang kurang berjaya pon tahniah juga.

Tak apa adik -adik, korang mesti dah berusaha dengan sebaiknya..Positif okey. Tak semestinya gagal SPM tu gagal selamanya. Banyak lagi IPT yang menawarkan kursus yang sesuai dengan kelayakan korang.Cuma adakah korang dah ada simpanan atau tabung pendidikan untuk melanjutkan pelajaran?

Jom baca artikel ni sampai habis kemudian kongsikan pendapat korang ye.

Tahukah korang Malaysia disenaraikan sebagai negara ke -5 paling mahal untuk kos melanjutkan pendidikan berdasarkan pendapatan isi rumah.

Kajian ni dilakukan oleh sekumpulan Pakar yang berpangkalan di London. Secara purata ibu bapa yang bekerja di Malaysia memperuntukan 55% daripada gaji mereka untuk menanggung kos pendidikan anak sehingga tamat pengajian.

Nama pun kajian kan. Tapi menurut pakar tersebut Malaysia mencatatkan kos yuran pengajian terendah pada kadar purata RM 76,925.00 antara 10 tempat paling mahal bagi kos menghantar anak ke universiti.

Setakat maklumat yang dibaca ni kan Malaysia mempunyai kira- kira 20 buah universiti dengan kadar yuran bersifat kompetitif,berbanding dengan negara lain di dunia.

Walau bagaimanapun , gaji purata keluarga pada tahap RM 2,052.00 sebulan. Ini bermaksud bahawa tanpa biasiswa atau pinjaman,  ibu bapa akan memperuntukan lebih daripada setengah gaji mereka untuk menampung yuran pengajian tersebut.

Aish.. biar betul ni fakta ke auta korang rasa?Macam berat sebelah pula rasanya. Negara luar pula macam mana kan?

Hmm.. kaji selidik ni merangkumi 40 buah negara berdasarkan yuran pengajian yang disenaraikan di Quacquerelli Symmonds bagi kategori Universiti Terbaik untuk tahun akademik 2014/2015 dan Gallup Median Self - Reported Income 2013.

Negara yang paling mahal bagi pendidikan universiti ialah Hungary , yang merupakan salah sebuah negara yang mempunyai pendapatan isi rumah terendah.Ibu bapa di Hungary memerlukan 92%  daripada gaji mereka untuk membiayai pengajian ijazah anak mereka. Lima buah negara lain.teratas  tersenarai ialah Romania 86% , Estonia 76% , dan Chile 73%.

Jangan tak tahu pula Britain adalah negara Eeopah pemurah dimana mereka tidak mengenakan sebarang yuran tuisyen kepada rakyatnya. Norway , Greece, Poland,  dan Ireland pula antara negara Kesatuan Eropah yang menawarkan pengajian ijazah sepenuhnya secara percuma.

Dengan yuran pengajian dan perbelanjaan yang meningkat,  ibu bapa di Malaysia perlu memulakan simpanan untuk pendidikan anak -anak mereka semenjak awal.

Kos pengajian anak - anak perlu diletakan dalam perancangan belanjawan keluarga. Kawal tabiat berbelanja dan uruslah secara berhemat.

Kredit:  Rebecca Shamasundari penulis iMoney

Thursday, March 03, 2016

TIKET AFFILLIATE SUMMIT MALAYSIA

Assalamualaikum

Baru - baru ini Cik Raha terlibat dalam menjalankan satu projek mykad smart shopper. Mungkin ada yang pernah dengar dan juga yang belum pernah dengar.

Alhamdulillah persaan teruja bila pertama kali menyertai seminar yang dianjurkan di PICC bulan 2 hari tu masih lagi berbekas di hati Cik Raha.

Hari ini Cik Raha ingin Menjemput bakal jutawan affiliate ke seminar anjuran Affiliate Junction di PICC pada 19 March 2016.Tempat adalah sangat terhad. 

Seminar affiliate ini akan dibentangkan oleh 3 orang speaker terhebat dimana setiap dari mereka telah pun melahirkan lebih daripada 30 orang RAA dibawah rangkaian mereka. 

Salah seorang daripada speaker ini juga merupakan graduan UNITEN dengan kelulusan Kepujian Ijazah Sarjana Muda dalam kejuruteraan Kimia. Beliau yang saya maksudkan adalah GAA Sharizat. 

Setiap speaker akan berkongsi pengalaman mereka bagaimana bermulanya kisah kejayaan mereka di Affiliate Juntion.Bagaimana mereka berusaha dengan gigih untuk mengubah Hidup mereka daripada biasa kepada luar biasa. Setiap perkongsian ilmu ini juga memberikan keyakinan pada diri Cik Raha sendiri. 

Sehingga terasa akan momentum aura positif pada Cik Raha untuk terus berusaha dan yakin bahawa setiap dari kita berpotensi untuk berjaya.

Jadi kepada sesiapa yang mempunyai matlamat sama seperti Cik Raha iaitu mahu mengubah taraf hidup marilah kita bersama - menghadirkan diri ke seminar Affiliate Summit Malaysia ini. 

Tarikh : 19 March 2016

 Tempat : Putrajaya Internasional Convention Center

Waktu :  9.00 pagi 

Tiket : RM 127.00

Contact Cik Raha 

Whats App  : 012 303 7094

Call : 017 681 9200

Wednesday, March 02, 2016

MALU DENGAN FACEBOOK

Assalamualaikum

Pernah tak korang rasa apa yang cik raha rasa?? Hehe.. confirm la tak rasa sebab tak tahu apa yang cik raha fikir..

Selalu ja tertanya apakah nak tulis di wall facebook? Macam mana la dorang ni ada memacam idea menulis di wall facebook..
Malu kah.. segankah.. atau risau orang tak like dan komen.
Come on la.Be positif. Dorang busy kerja.. lainla kalau fulltime AJ kan?? ; )

Hello ni tahun 2016..mana ada orang bercakap dengan membelakangkan orang lain.

BEZA MALU DENGAN TAK TAHU MALU..

Bezanya malu ni cuma bila dengan orang yang dia tak kenal ja. Tapi jadi tak tahu malu bila orang da kenal perangai dan dah boleh in touch hati orang tu. Touch tu bukanla bermaksud TER cinta.. mungkin boleh jadi TER suka tanpa TER sengaja.. (macam iklan da )