Saturday, January 30, 2016

ADMIN ASSISTANT KERJA MENCABAR

Assalamualaikum

Pernah tak korang ade pengalaman bekerja sebagai admin?
Cik Raha pertama kali bekerja sebagai admin assistant. Hari pertama kerja je dah memacam benda nak kena buat.Skop kerja pon banyak kepada hal luar. Jumpa orang la, bayar bil utiliti..kekadang jadi minah despatch.. Seriau juga dengan kerja clerical ni.
Dulu Cik Raha kerja sebagai drafperson dekat 4 buah kompeni.. Asalnye Cik Raha lulusan Mekanikal.. tapi camne tah terjebak dengan admin ni tah..

Memang pening bila masuk admin ni rupanya. Selain dari deal dengan 4 org bos dan memacam karenah.. kena juga uruskan hal kebajikan staf dari dorang mula masuk sampaila nak resign.Dulu masa memula kerja mekanikal, ade gak rasa nak marah kat admin pasal claim minyak Cik Raha tak lulus.. dalam ati fikir dorang ni mesti tak buat kerja, taw nak makan dan berborak je. Mana tak hangin kalo setiap kali pergi kat meja admin, bersepah dengan kulit kuaci bunga dan kekadang bekas makanan Mc D pon masih terbiar kat atas meja.

Pic mengammbarkan segalanya

Tapi sekarang bila dah masuk kerja ni, baru la Cik Raha tahu betapa susahnya kerja admin ni. Cik Raha godek fail ex staff dulu pon terkejot gak. Kebanyakan dorang memang ade latarbelakang HR, diploma pentadbiran bahkan dgree dalam Office management..
Tapi mungkin bukan jiwa yang kental,mental dan semangat yang down, akhirnya dorang resign walaupon kerja tak sampai 2 bulan.

Memang tak menang tangan, serba serbi nak kena buat dan rasa macam give up pon ada. Itu la pandang rendah sangat pada kerja admin,sekarang da "ter" masuk.. nak buat macam mana. Kerja la sampai bos dapat carikan:

-despatch
-cleaner
-akauntan
-driver
-sales marketing
-consultant
-supervisor

Kalau tanya Cik Raha mana satu yang Cik Raha tak pernah buat?
Hokey.. kesemua diatas pernah buat dalam masa 3 hari..
Tak percaya? Tanya la memana admin deparment.Kalau kerja admin tu mudah beruntungla..kalau tak.. lebam la biji mata korang ngadap kerja yang bukan bidang korang. Atau lebih tepat bermula dari zero,telan sebiji sebiji ayat lazer dari bos korang.
Selamat malam semua..